Helppagina voor weergave problemen met de site van Moeder de Gans

Scherminstelling is niet juist:
De meest ideale scherminstelling voor onze site is 800 x 600 of hoger.
Indien u niet weet hoe u deze scherminstelling zelf kunt aanpassen in uw computer klik dan hier.

Ik zie geen besturingstree aan de linkerzijde:
Het linker gedeelte van onze site bestaat uit een zogenaamde besturingstree. Deze structuurboom is gemaakt in Javascript. Indien uw computer deze tree niet weergeeft dan heeft u waarschijnlijk uw computer zodanig geconfigureerd dat Javascript uit staat.
Om Javascript aan te zetten klik hier.

De tree reageert schokkerig op mijn commando's:
Wanneer de tree aan de linkerzijde schokkerig reageert op uw commando's klik dan hier voor de oplossing.

Ik heb niet de nieuwste versie van Netscape of Explorer op mijn computer geïnstalleerd:
Om van alle mogelijkheden die de website van Moeder de Gans u biedt te kunnen profiteren is het aan te raden uitsluitend gebruik te maken van de allerlaatste browser updates. Klik hier voor de allerlaatste updates.

Ik heb bovenstaande opties uitgevoerd maar krijg nog steeds geen besturingstree aan de linkerzijde van mijn scherm:
Klik hier voor een alternatieve pagina met alle mogelijke links binnen de site van Moeder de Gans .


Ik hoorde dat Windows explorer XP in de toekomst geen Java virtual machine meer ondersteunt. M.a.w. Microsoft vermindert de support voor Java:
Voor onze tree die opgebouwd is uit een JavaScript heeft dit geen enkel nadelig gevolg. Onze tree blijft ook functioneren terwijl u misschien een nieuwere browser versie heeft uit de XP serie van MS. Hieronder zullen we wat we dieper ingaan op de materie Java zodat u op het eind kunt concluderen dat deze opmerking gedeeltelijk overtrokken is.

 

Java in al zijn vormen

Java. Op Unix was C jarenlang de belangrijkste programmeertaal. Enkele jaren geleden lanceerde Sun (www.sun.com) echter een nieuwe taal. Java zou alle andere computertalen vervangen en werd al snel ingebouwd in de Netscape browser, toen marktleider. Door de brede ondersteuning en extra mogelijkheden gebruikten vele sites Java om internetactiviteit aan webpagina's toe te voegen.

Java-applets. Een Java-applet is een programma (in Java) waarnaar u in een webpagina verwijst. De applet wordt afzonderlijk van de webpagina opgestart en uitgevoerd door de browser, tenminste als die Java-applets kan herkennen en uitvoeren.

Java-servlets. Java-applets 'draaien' op een browser. Java-servlets zijn ook applets, maar ze 'draaien' op de server. Ze zijn een (erg populaire) variant van cgi-programma's. Bij beide wordt een apart programma gestart dat bewerkingen uitvoert, met als resultaat een (nieuwe) html-pagina. Het verschil is dat Java-servlets 'persistent' zijn. Ze blijven in het geheugen, waar ze dan meervoudige aanvragen kunnen verwerken. Cgi-programma's daarentegen verdwijnen na uitvoer van de opdracht uit het geheugen en moeten bij de volgende opdracht opnieuw gestart worden.

Java Server Pages. Dit is een uitbreiding van de Java-servlettechnologie en een antwoord op de 'active server pages' van Microsoft. JSP is eenvoudiger (om aan te passen en te onderhouden) dan Java-servlets omdat u gewoonweg code toevoegt in uw html. Die verwijst naar de Java-programma's die naargelang de omstandigheden (b.v. opzoeken in database) andere html aanmaken (dynamisch).

Javascript. Deze gebruiken wij in de besturingstree van Moeder de Gans. Javascript is een scriptingtaal die in de html-code van een webpagina ingebed is. Het script laadt dus samen met de pagina op (pop-ups, scrolltekst,...). Deze taal wordt meestal gebruikt om de webpagina aan te passen naargelang de omstandigheden in de browser (bv. gaat de muis over een knop, dan moet die door een andere vervangen worden: pijltje wordt handje etc.). De meer gevorderde vorm van Javascript is dhtml (dynamic html). Ondanks de gelijkaardige benaming hebben Java en Javascript als taal niets met elkaar te maken. Java is krachtiger dan Javascript, maar laadt trager op (veel browsercrashes). Javascript is een open taal waarvoor geen licentie vereist is en die door veel softwaremakers ondersteund wordt. Dus de perfecte taal voor de doe-het-zelvers onder ons. Zowel de recente Netscape als Microsoft browsers doen dit, maar IE ondersteunt slechts de subset Jscript.

Let op! Microsoft kondigt aan dat het in de toekomst zijn software Java niet langer standaard ondersteunt. Als u upgradet vanaf een recente versie, zal u wel uw bestaande Java virtual machine automatisch kunnen blijven gebruiken. Als u echter van nul installeert, dan moet u de eerste keer dat u een webpagina met Java-applets opvraagt, ervoor kiezen om de software gratis te downloaden. In de praktijk zal dat echter (zeker) niet altijd gebeuren. Ook bij Netscape 6 is Java in de browser een optie. In de toekomst zullen er dus nogal wat browsers zonder Java-ondersteuning zijn. 

Tip.
Vermijd Java-applets op uw site en zoek alternatieven. Voor Java op de server (servlets, JSP of als programmeertaal) is er geen probleem. Ook Javascript en dhtml blijven in alle toekomstige browsers ondersteund.

Volg deze link om uw systeem te upgraden met Java virtual machine http://www.java.com/en/download/windows_automatic.jsp