Houtovenbrood |
Het brood dat wij u serveren is volledig ambachtelijk bereid door Bakkerij Panebois uit Noorbeek. Het ecologisch geteelde graan uit de Voerstreek en Haspengouw wordt gemalen in een graanmolen op waterkracht. Het houtovenbrood wordt bereid met uitsluitend natuurlijke toevoegingen zoals zuurdesem en zeezout. De bakker verwarmt, zijn 7000 kg zware uit chamotstenen opgebouwde oven, met beuken takkenbossen en sprokkelhout. Het kost hem 8 tot 10 uren om de oven te verwarmen tot 300 graden celsius. Vervolgens bakt hij in 7 tot 8 sessies van 35 minuten ongeveer 80 broden per keer. Vroeger werd het deeg gekneed met de voeten (!!!), tegenwoordig gebruikt hij een deegmachine. Dit is de enige automatisering die wordt toegepast tijdens het productieproces van het houtovenbrood. Gezien de authentieke wijze van broodbereiding, serveren wij u een uniek produkt. |
Lang voor het deeg gekneed wordt is
onze bakker reeds met de grondstoffen (meel, zeezout, zuurdesem en water)
bezig.
Hij koopt biologisch tarwe, speld en rogge meel dat zo vers mogelijk gemalen is in een
traag malende stenen molen. Na het malen wordt het meel niet gezeefd.
Zo krijgt de bakker een "levend" volkorenmeel waar alle bestanddelen
nog in zitten. |
"Het gaat mij om de puurheid" |
Bakker Hub
Strijthaegen is van plan op aanvraag demonstraties en cursussen brood
bakken met de houtoven te organiseren. "De warme bakker van nu moet zich
onderscheiden. Anders sterft het beroep uit en houden we alleen
grootschalige productie over." |
|