Overzicht van alle Nederlandse Michelin sterrenrestaurants
in 2006 en 200700000
'Michelin Sterren
update'
Maandagmiddag werd in
Amsterdam bekend gemaakt wie van de Nederlandse restaurants de felbegeerde
Michelin Sterren van 2006 - 2007 kregen, mochten houden of moesten
inleveren.
Twee restaurants promoveerden
van een naar twee sterren. Het gaat om de restaurant Apicius uit Castricum
en De Leest in Vaassen. Het Rotterdamse Restaurant Parkheuvel verloor twee
van z’n drie sterren en zakte terug naar een ster. Op dit moment blijven
aan kop met drie sterren, het restaurant Oud Sluis in Sluis en De Librije
in Zwolle.
- nu 81 restaurants met 1,2 of 3 sterren
- Parkheuvel van 3 naar 1 ster
- De Leest en
Apicius van 1 naar 2 sterren
- 1e ster voor Het Groot Paradys, Solo,
De Grië ,
Cheval Blanc, Le
Marron,
Bretelli en
Brienen aan de Maas
- ster vervallen voor
Christophe, 't Nonnetje en De Heeren
van Harinxma
- nieuwe categorie: veelbelovende restaurants: De
Leuf (veelbelovend 2 sterren), Die Heere Sewentien en De Vlindertuin
(beide veelbelovend 1 ster)
- 16 x nieuwe Bib Gourmand, 9 in Amsterdam!!
3
***
Oud Sluis |
Sluis |
De Librije |
Zwolle |
2
**
Inter Scaldes |
Kruiningen |
Ron Blaauw |
Ouderkerk aan de Amstel |
De Bokkedoorns
|
Overveen |
Apicius (+1) |
Castricum |
De Lindenhof |
Giethoorn |
Beluga |
Maastricht |
De Zwethheul |
Schipluiden |
De Leest (+1) |
Vaassen |
1*
Onder de Linden |
Aduard |
Het Koetshuis |
Bennekom |
Wolfselaar |
Breda |
Le Cirque |
Den Haag |
Koriander |
Drachten |
Lai Sin's restaurant |
Driebergen |
De Roggebot |
Ermelo |
Solo (+1) |
Gorinchem |
De Bokkepruik |
Hardenberg |
De kromme Dissel |
Heelsum |
De Kromme Watergang |
Hoofdplaat |
Kasteel Heemstede |
Houten |
Schathoes Verhildersum |
Leens |
Tante Koosje |
Loenen aan de Vecht |
Auguste |
Maarssen |
Da Vinci |
Maasbracht |
Au Coin Des Bons Enfants |
Maastricht |
Tout à Fait |
Maastricht |
Het groot Paradys (+1) |
Middelburg |
Latour |
Noordwijk |
De Vrienden Van Jacob |
Santpoort-Noord |
De Leuf |
Ubachsberg |
Karel V |
Utrecht |
De Nederlanden |
Vreeland |
De Grië (+1) |
West aan Zee |
La Rive |
Amsterdam |
Vermeer |
Amsterdam |
Ciel Bleu Restaurant |
Amsterdam |
Yamazato Restaurant |
Amsterdam |
Chapeau! |
Bloemendaal |
Hof van Sonoy |
Blokzijl |
Kaatje bij de Sluis |
Blokzijl |
De Stenen Tafel |
Borculo |
Chalet Royal |
Den Bosch |
Seinpost |
Den Haag |
Calla's |
Den Haag |
Avant Garde van Groeninge |
Eindhoven |
De Karpendonkse Hoeve |
Eindhoven |
De Zwaan |
Etten-Leur |
Muller |
Groningen |
Cheval Blanc (+1) |
Heemstede |
Boreas |
Heeze |
Spandershoeve |
Hilversum |
Toine Hermsen |
Maastricht |
Château Neercanne |
Maastricht |
Le Marron (+1) |
Malden |
De Gieser Wildeman |
Noordeloos |
De Lindehof |
Nuenen |
D'n Dillegaard |
Nuth |
De Wanne |
Ootmarsum |
Cordial |
Oss |
Brouwerskolkje |
Overveen |
Hermitage |
Rijsoord |
Paul van Waarden |
Rijswijk |
La Vilette |
Rotterdam |
Parkheuvel (-2) |
Rotterdam |
Merlet |
Schoorl |
Wollerich |
Sint-Oedenrode |
Aubergine |
Steyl |
Château St. Gerlach |
Valkenburg |
Valuas |
Venlo |
Savelberg |
Voorburg |
De Treeswijkhoeve |
Waalre |
't Raethuys |
Wateringen |
Bretelli (+1) |
Weert |
Brienen aan de Maas (+1) |
Well |
Mario Uva |
Wijdewormer |
Katseveer |
Wilhelminadorp |
Het Reymerswale |
Yerseke |
't Schulten Hues |
Zutphen |
Idylle |
Zweeloo |
Sterrennieuws 2005 - 2006
Restaurant Oud-Sluis in het Zeeuwse Sluis gaat in de nieuwe Michelin-gids
van twee naar drie sterren. Nederland heeft daardoor nu zijn derde
drie-sterrenrestaurant. Restaurant Parkheuvel in Rotterdam en De Librije
in Zwolle werden al eerder met drie sterren bekroond en hebben die in de
nieuwste editie van de Michelin-gids behouden.
Chef-kok Sergio Herman van Oud-Sluis ziet de toekenning van de derde
ster als een beloning voor hard werken. "Je weet niet wat je overkomt."
Herman werkt vijftien jaar bij Oud-Sluis, een gelegenheid gespecialiseerd
in vis- schaal- en schelpdieren met Japanse en mediterrane invloeden. De
specialiteit is volgens Herman de Zeeuwse platte oester, die op zes
manieren wordt bereid, warm en koud. "Dat is heel bijzonder."
De extra ster heeft volgens Herman te maken met de uitzonderlijke keuken.
"We hebben een eigen stijl en een bijzondere presentatie en de toevoeging
van kruiden en specerijen zorgen voor vernieuwing." Het restaurant kreeg
eerder dit jaar de meeste punten in de GaultMillau-restaurantgids, waarvan
voor het eerst een aparte editie voor Nederland uitkwam. Oud-Sluis
is onlangs ook door de gids Lekker uitgeroepen tot het beste restaurant.
La Rive in Amsterdam moet een ster inleveren en houdt er nog één over.
Voor het restaurant in het prestigieuze Amstel Hotel kwam het nieuws
onverwacht. "We zijn er nog niet goed van doordrongen en ontzettend
teleurgesteld",zegt eigenaar H. Bosch. "We hebben ook niets van Michelin
gehoord. Een jaar geleden zeiden ze nog dat we hoogstwaarschijnlijk naar
drie sterren zouden gaan."
Ron Blaauw in Ouderkerk aan den Amstel gaat van één naar twee sterren.
Onder meer de Seinpost in Scheveningen, Kaatje bij de Sluis in Blokzijl,
Tante Koosje in Loenen en De Gieser Wildeman in Noordeloos staan dit jaar
met een ster in de gids.
Chef-kok P. Postma van restaurant Kaatje bij de Sluis is dolgelukkig. "Dat
we binnen een jaar weer terug zijn, is bijna niet te bevatten." Hij werkte
bij het restaurant als souschef toen het jaren geleden nog twee sterren
had. Het restaurant raakte die echter kwijt. "Ik heb de zaak november
vorig jaar met maître Hovenkamp overgenomen. Nu zitten we weer op de
juiste weg."
Restaurants Sichuan Food en Van Vlaanderen, beide in Amsterdam, en De
Hoefslag in Bosch en Duin zijn vanaf nu sterloos. Ze worden nog wel
vermeld in de gids. Dat geldt niet meer voor Le Sapiche in Gulpen, De Grië
in Oosterend en Der Bloasbalg in Wahlwiller.
De Michelin-gids 2006 ligt vanaf 1 december in de winkels, twee maanden
eerder dan gebruikelijk. Daarmee willen de makers "tegemoetkomen aan de
wens van consumenten".
2005
Chefkok Robert Kranenborg van restaurant Le Cirque
in Scheveningen heeft zijn Michelin-ster terug. De chef verloor de ster
twee jaar geleden toen zijn restaurant Vossius in Amsterdam failliet
ging.
De topchef, die eerder ook de keuken van het Amstel Hotel bestierde, werkt
sinds begin 2004 bij Le Cirque, het restaurant dat bij het Circustheater
hoort. Andere Michelin-winnaars zijn De Zwethheul in Schipluiden en De
Lindenhof in Giethoorn. Zij gaan van één naar twee sterren.
Dat is bekendgemaakt tijdens de European Fine Food Fair in Maastricht. Dit
jaar werden voor de honderste keer in Nederland de Michelinsterren
uitgereikt.
Culinair mekka
Onder de verliezers is Vermeer in het centrum van Amsterdam dat
van twee naar één ster is gegaan. Er is ook een aantal restaurants dat
niet meer op de prestigieuze lijst voorkomt als De Echoput in Apeldoorn
(verbouwing), Kaatje bij de Sluis in Blokzijl (nieuwe eigenaar) en Onder
de Boompjes in Roermond (faillissement).
Onder de nieuwkomers zijn het Amsterdamse Okura, Karel V in Utrecht en De
Kromme Watergang in Breskens. Parkheuvel in Rotterdam, dat in 2002
Nederland voor het eerst op de culinaire kaart zetten door drie sterren in
de wacht te slepen, behoudt dit prestigieuze aantal. Ook de Librije in
Zwolle, dat vorig jaar de derde ster binnenhaalde, hoeft er geen in te
leveren.
Identiteit
Scheidend hoofdinspecteur voor Michelin Benelux, Paul van Craenenbroeck is
enthousiast over de Nederlandse keuken in de nieuwe gids. "Nederland
ontwikkelt een echte culinaire identiteit die binnen Europa steeds meer
wordt opgemerkt."
De 58-jarige Belg neemt na 22 jaar afscheid van Michelin Benelux. Hij gaat
met 'vroegpensioen', zoals de Belgen zeggen. Hij werkte vijf jaar als
inspecteur en de laatste 17 jaar als hoofdinspecteur van de Rode Gids
Benelux, de restaurantbijbel voor Nederland, België en Luxemburg.
Bron:NOS
3
*** restaurant restaurants
2
**michelin
restaurants
- BELUGA
- LA RIVE
(HOTEL AMSTEL)
- DE LINDENHOF
- DE
BOKKEDOORNS
- ZWETHHEUL
- OUD
SLUIS
1*michelin
restaurant
- AVANT-GARDE
- BOREAS
-
BRASSERIE LA VILETTE
- CALLA'S
- CHALET
ROYAL
- CHAPEAU!
- CHATEAU
NEERCANNE
-
CHRISTOPHE
- CORDIAL
- DA VINCI
- DE
BOKKEPRUIK
- DE
ECHOPUT
- DE GRIË
- DE
HEEREN VAN HARINXMA
- DE
HOEFSLAG
- DE
KARPENDONKSE HOEVE
- DE
KROMME DISSEL
- DE LEEST
- DE LEUF
- DE
NEDERLANDEN
- DE
ROGGEBOT
- DE
STENEN TAFEL
- DE WANNE
- DE ZWAAN
- DER
BLOASBALG
- HERBERG
ONDER DE LINDEN
-
HERMITAGE
- HET
KOETSHUIS
- IDYLLE
- IMKO'S
- IN DE'N DILLEGAARD
- IN
KASTEELTJE HATTEM
- JULIANA
- 'T SCHULTEN HUES
-
KORIANDER
- LAI
SIN'S
-
LE SAPICHE
(vanaf 25-01-2005 gesloten. Chef-kok naar
Scholteshof
(B)
- MARIO
UVA
- MERLET
- MULLER
-
NOLET-HET REYMERSWALE
-
'T NONNETJE
- OLIVIO
- PAUL VAN
WAARDEN RESTAURANT
-
RESTAURANT APICIUS
-
RON BLAAUW
-
SAVELBERG
- SICHUAN
FOOD
-
SCHATHOES VERHILDERSUM
-
SPANDERSHOEVE
- TOINE
HERMSEN
- TOUT A
FAIT
- VAN
VLAANDEREN
- VOSSIUS
-
WOLLERICH
- YAMAZATO
- KASTEEL
HEEMSTEDE
- ST. GERLACH
- KAREL V
- LATOUR
- DE KROMME WATERGANG
- LE CIRQUE
- WOLFSLAAR
- HOF VAN SONOY
- VERMEER
- CIEL BLEU RESTAURANT

© 1993-2017 Moeder
de Gans - Leest u a.u.b. onze
Disclaimer,
on
line veiligheid en
Privacy beleid - |