Is surfen veilig. Veilig surfen
Klik hier voor recente recensies over Moeder de Gans

Is surfen veilig?

Veilig surfen, waarmee we het gebruik van het Internet via een browser bedoelen, wordt vooral bepaald door de versie van de browser die u gebruikt en de updates die u hiervoor ge´nstalleerd heeft. Daarnaast bepaalt het type van uw modem of de gegevens voldoende versleuteld worden.

Zijn de gegevens die ik via kabel- en ADSL modems verstuur veilig?
Nieuwere kabelmodems, zeker diegene die volgens de DOCSIS industriestandaard worden gebouwd, gebruiken geavanceerde DES encryptie om de gebruiker optimaal te beschermen tegen luistervinken op het netwerk. In die mate zijn uw gegevens die over het Internet reizen reeds veilig omdat de datastroom versleuteld wordt.

Is de ge´nstalleerde software veilig?
Een exploit ofwel kwetsbaarheid is een onvolmaaktheid of zelfs regelrechte fout in een onderdeel van het besturingsysteem, de browser of de toepassing (bijv. tekstverwerker) die u gebruikt.
Het aantal updates dat voor de software bestaat die u dagelijks gebruikt, is zeer groot. Voer dus regelmatig een Windows update uit en neem contact op met de fabrikant om te weten te komen of u GRATIS updates kunt krijgen op hun producten. Dit gebeurt het beste via de website van de software fabrikant.

Zie ook de lijst van interessante links waar de updatesite voor Microsoft en andere producten worden vermeld.

Is mijn bestandsdeling veilig? 
De enige kwetsbaarheid die zowel kabel- als ADSL modems netwerken met zich meebrengen betreft de configuratie van file- en printersharing op zowel Windows als Macintosch computers. Dit geldt eigenlijk voor elk soort netwerk dat met het Internet verbonden wordt, ook gewone inbel verbindingen.

Om er zeker van te zijn dat u geen ongewenste bezoekers in de bestanden van uw computer wil laten rondneuzen zorgt u er dus best voor dat u file- en printersharing op je computer volledig uitschakelt. Bestanden, Folders en Schijven die gedeeld worden terwijl een PC is aangesloten op het Internet kunnen, indien niet correct ingesteld, een serieus veiligheidsrisico met zich meebrengen. Misbruik kan gaan van het lezen van gedeelde gegevens tot het verwijderen van de gehele inhoud van de gedeelde mappen.

Het uitzetten van bestandsdeling is niet interessant voor mensen die thuis een mininetwerkje gebruiken omdat u dan een deel van de functionaliteit van uw netwerk kan verliezen. In dit geval dient u ten stelligste de aankoop van een personal firewall te overwegen die u dan bij voorkeur installeert op de machine die met het Internet verbonden wordt.

Wat kan ik doen om besmetting te voorkomen ? 
Zorg ervoor dat uw modem, de gebruikte software en uw netwerkinstellingen beveiligd zijn.

- modem:
Bij de fabrikant of de verkoper van uw modem kunt u controleren of uw modem aan de DOCSIS standaard voldoet.

- software:
Download de updates die de software fabrikant aanraadt.

- bestandsdeling:
Als u toch van plan bent deze functionaliteit te gebruiken dan installeert u het beste een ROUTER met firewall of Personal Firewall Software op uw lokaal netwerk (LAN).

Hou er echter rekening mee dat het configureren van een router en ander Internet-sharing apparatuur niet eenvoudig is en zowel aandachtig als met gezond 'netwerk' verstand dient te gebeuren.

Waar kan ik een firewall vinden?

 

ę 1993-2017 Moeder de Gans  -- Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid --