Moeder de Gans drùpke met Sjlieëkreke

(Sleedoornjenever)

Gedurende 4 jaar zijn wij intensief aan het werk geweest met de ontwikkeling van ons 'Moeder de Gans drùpke'. Met trots presenteren wij u dan ook de eerste sleedoornjenever uit de Voerstreek, gerijpt op eikenhouten vaten.

Toen wij deze herberg overnamen van madame Houben, momenteel verblijvend in het oud vrouwenklooster te 's-Gravenvoeren, attendeerde zij ons op de diverse flessen eigengemaakte sleedoornjenever die zich in de gewelfde kelder onder het woonhuis van Moeder de Gans bevonden. 

Het bleek dat de plaatselijke bevolking er vroeger een vast gebruik van maakte om eenmaal in het jaar sleedoorn te bereiden. Men nam in die tijd een fles zachte Belgische jenever, dronk ze voor 1/3 leeg en vulde ze vervolgens af met sleedoornpruimpjes. De flessen bewaarde men gedurende enkele jaren in de kelder.


Het Sleedoornpruimpje vindt u in kleine hoeveelheden in de Voerstreek aan bosranden, graften en wegbermen. Hij bloeit zeer vroeg in het jaar en verschaft zo met zijn tere witte bloesem aantal van insecten het eerste voorjaarsvoedsel. In het najaar draagt de struik ronde, blauwe en uiterst wrange (sleeuwe) pruimpjes, de 'sjlieëkreek'.

 

Deze sleedoornpruimpjes worden pas geplukt nadat de eerste vorst heeft plaatsgevonden. Hierdoor heeft de wrange smaak van het pruimpje  geen invloed op de smaak van het uiteindelijke product. 
In het Voerens dialect kent men ook de uitdrukking 'sjlieë täng': het gevoel aan de tanden dat je krijgt na het eten van een zure appel, rabarber..... of sleeuwe pruimpjes.

Wij zijn er dan ook trots op u dit streekproduct te serveren, dat volgens authentiek recept op ambachtelijke wijze is bereid.

De sleedoornjenever rust momenteel in een eikenhouten vat, rechts van de hoofdingang. Het heeft een alcohol-percentage van om en nabij de 30°. Dit alcoholpercentage in combinatie met de smaak en zachtheid die ontstaat d.m.v. de rijping op eikenhout zorgt voor een aangenaam streekaperitief.


   

Voor meer info over
sleedoornjenever klik hier

                   Klik hier om deze browser te sluiten en terug te gaan naar de vorige browser met de pagina van waaruit u hier terecht bent gekomen.

 

         © 1993-2019 Moeder de Gans -- Leest u a.u.b. onze Disclaimer, on line veiligheid en Privacy beleid --